
12 korduma kippuvat küsimust
- Kuidas saab sinult toortatrajahust küpsetisi osta ja millal?
Selle 2025. aasta suve lõpul ja sügise hakul tegelen ettevalmistustöödega, et hakata Heli koduköögi küpsetisi regulaarselt valmistama ja turustama. Küpsetamispäevadeks plaanin esmaspäevad või teisipäevad. Üleandmine toimub Viljandis, esialgu käest-kätte ja tellimuste alusel. Arved esitab Heli Puudutus OÜ, tasuda saab pangaülekandega Swedbanki kontole EE75 2200 2210 9227 6935 või sularahas. - Kui palju see maksab?
Tõenäoline kilogrammi hind sel sügisel-talvel jääb vahemikku 19 – 27 eurot. Nii võiks 150-grammine kakuke olenevalt lisanditest ja tellimuse suurusest maksta 3 – 4 eurot, 220-grammine klassikaline karask 4.50 eurot. - Kas tellida saab ka Tallinna, Tartusse?
Selline visioon on küll, et kui tellimuse suurus on 2 kg või rohkem, võiks tooted hermeetiliselt pakendada ja kiirkulleriga teise linna saata. Kui sortimenti lisanduvad kauem säilivad küpsised ja batoonikesed, siis neid saaks ka pakiautomaati tellida. - Kas sinu kakukesed on täiesti gluteenivabad?
Minu küpsetiste retseptides ei sisaldu ühtki teravilja (nisu, speltat, rukist, kaera, otra). Jahude puhul siiski on võimalus, et neisse on tootmise käigus mõningaid teraviljaosakesi sattunud. Seetõttu ei pruugi küpsetised olla 100% gluteenivabad, kuid ligilähedaselt küll.
Tatrajahu hangin usaldusväärselt Eesti tootjalt (Tsuba Invest OÜ, kaubamärk Väeallikas). Ettevõtte omanik Tarmo Tomikas kasvatab kogu tatra oma mahepõllul, koorib ja jahvatab oma kiviveskis, mida kasutab ainult oma tatrast jahu ja tangu tegemiseks. Tarmo on lahkesti nõus kõigile tatart ja tootmist puudutavatele küsimustele telefoni teel vastama. - Mis variandid on neile, kes piimatooteid tarbida ei saa?
Kakukestes võib keefiri asendada taimsete hapendistega, näiteks kookos- või sojajogurtiga. Küpsistes ei pea kasutama võid, saab teha kookos- või oliiviõliga. Paljud tatraentusiastid valmistavad taigna juuretisega või lihtsalt lasevad leotatud tangud veidi hapuks minna, blenderdavad ja teevad nii „kõigevaba“ leiba. - Mida sa veganitele pakud?
Hetkel on järele proovitud ja heaks kiidetud tomatilisandiga täistaimne minikakuke, milles muna asemel on banaan ning keefiri asemel sojajogurt; küpsetusvorme sellise toote puhul võiga ei määri. - Kui kaua sellised küpsetised säilivad?
Isiklikud kogemused on näidanud, et toatemperatuuril alla 24 kraadi julgelt 48 tundi. Külmikus temperatuuril alla 10 kraadi isegi 5 ööpäeva. Näpunäide: külmikus seisnud küpsetised muutuvad mõnusamaks, kui neid enne söömist kergelt grillida või röstida. - Kui ma värsked kakukesed sügavkülma panen, kas pärast sulatamist on ikka hea?
Jaa, nad säilitavad külmutamisel nii maitse kui ka tekstuuri – varu julgesti! - Miks peab küpsetamiseks kasutama just kuumtöötlemata (aurutamata, röstimata) tatrast jahu ehk toortatrajahu?
Toortatrajahus on säilinud elujõud. Kuumtöötlemine muudab valkude struktuuri ja hävitab ensüümid, nii et näiteks juuretisega taigna valmistamisel on rösttatrast jahu kerkimisvõimetu. Kaubastatava pudrutatra röstimist praktiseeritakse ennekõike selleks, et see kahjuritele vastuvõetamatuks teha. Ma ei ole raatsinud katsetada, kas küpsetuspulbriga saaks rösttatrajahust taigna kerkima panna. Mõned pagarid lisavad jahvatatud rösttatart saiadele niiöelda maitseainena, kombinatsioonis nisujahuga saab pätsid kohevaks küll. - Sina, Heli, lisad oma küpsetistesse jahvatatud linaseemneid. Kui linaseemnejahu ära jätta, mis muutub? Maitse? Tekstuur? Miks ei ole mõtet osta valmis linaseemnejahu?
Jah, mina jahvatan linaseemned vahetult enne taigna valmistamist, sest purustatuna võivad need räästuda juba nädalaga. Kaubanduses pakutav linaseemnejahu on ostmise hetkeks tõenäoliselt oma algse kvaliteedi kaotanud. Ilma linaseemnejahuta küpsetis sisaldab vähem rasvu ja kiudaineid, sestap maitseb kuivemalt ja ei ole nii kobe. - Kui ma tahan teha just eriti tatrase maitsega karaskit, kas võin mandlijahu retseptist välja jätta?
Ikka võib! Küpsetamisele tulebki läheneda loovalt ja vabameelselt. Täpse põhiretsepti järgimine lihtsalt annab suurema tõenäosusega teada-tuntud tulemuse. Mõnikord naudid rutiini, teinekord üllatusi – igal variandil on oma võlud. (* Kõik, kes osalevad Heli küpsetiste töötoas, saavad põhiretsepti kaasa). - Mis teeb Heli Väekakukesed väekaks?
- Naturaalsed puhtad võimalikult kodumaised toorained
- Küpsetamise ajal rõõmsas rahus püsimine ja laulmine
- Isiklik puudutus, tänu ja õnnistamine.